Storkjovedag på Nordfyn

Når vinden har været kraftig fra vest og sydvest og derefter drejer i nordvest er betingelserne for at se havfugle ved de nordfynske kyster perfekte, omend vi aldrig kan konkurrere med de jyske og nordsjællandske hotspots. Onsdag den 3. oktober var vejrbetingelserne helt efter bogen og jeg indfandt mig ved Flyvesandet kl. 7.00 og fik selskab af Eske Frank Morthensen ved ni-tiden. Han gik ikke glip af meget - en Storkjove og en Almindelig Kjove. Ved 10-tiden kom der endnu nogle Storkjover, så totalen var oppe på 10 kl. 11.

To minutter senere kom et for fynske forhold usædvanligt syn: Ni Storkjover sammen med en Mellemkjove i en tæt lille flok! Herefter skyllede det ind med Storkjover - ofte i småflokke. Klokken 12 var totalen på 40, hvilket er ny rekord for Fyn - den gamle var på 36 fugle, men denne total var for en periode på 10 timer. Vi diskuterede om vi kunne nå at fordoble rekorden - det gik let - klokken 13 var vi på 60 og klokken 13.32 kom der en flok på tre fugle og totalen var på 72. Artsbilledet var ret monotont - ud over lidt Suler og en Mellemkjove mere så vi ikke andre havfugle.

Næste mål blev selvfølgelig om vi kunne nå op på hundrede Storkjover - det lykkedes, omend de sidste blev lidt seje at få i hus - trækket aftog ved halvtretiden, hvor vi var på 90. Til gengæld klom der lidt variation idet vi havde syv Rider, fire Almindelig Kjove, Mallemuk og Sodfarvet Skråpe. De sidste to er ikke hverdagskost i fynsk farvand. Desuden en indtrækkende Dværgfalk. Det samlede antal Suler for blev på 80. Klokken 15.48 kom Storkjove nr. 100, og vi tog hjem efter en fantastisk havfugledag.

Samme dag var Michael Mosebo ved Kasmose Skov nær Røjle Klint. Her blev det blandt andet til 73 Storkjover, en Sodfarvet Skråpe (ikke samme fugl som vores ved Flyvesandet, da den blev set en 20 minutter før) og en Mallemuk.

/Tekst og foto: Søren Gjaldbæk